Sağlık

Baş Boyun Kanserlerinde Sigaranın Etkisi

Sigaranın sağlığa zararlı olduğu artık herkes tarafından bilinen bir durumdur.1970-1990 dönemlerinde sigara zararlı olmanın aksine teşvik ediliyordu. Sigara içmek ayrıca çok da havalı bir durum haline getirilmişti. Sigara ve havalı kelimeleri reklamlarla, filmlerle destekleniyordu. Bu yüzden bu kuşakların çocukları için normal bir şey olmuştu. Zamanın ilerlemesiyle ve sigara içen kuşakların hastalıkların artmasıyla sigara zararlıdır olgusu oluştu.

 Peki bu zararlar nelerdir?

Sigara içenler içmeyenlere göre faklı bir tat alma eksikliğine sahip olurlar. Bu da kanser riskini arttıran bir faktördür. Sigaranın zararlarının en gözle görülen zararı ise yüzdeki sararma, yorgun gözükmek, olduğundan daha yaşlı gözükmektir. Dişler ise sararma, kötü koku yayılımı, kirli bir görünüm halini alır. Ayrıca sigara tüm kanser türlerine kapı aralayan bir işlevde görmektedir.

 Sigaranın Baş Ve Boyun Kanserlerine Etkisi

Baş ve boyun kanseri oluşumunun en büyük sebebi olarak sigara görülür. Ayrıca sigaraya ek olarak bir de alkol kullanımı var ise baş ve boyun kanseri oluşma riski daha da artmaktadır. Bunlara ek olarak genetik faktörler, beslenme, çevresel faktörler, hijyenik faktörler etki etse de bu oran oldukça düşüktür. Anlaşıldığı üzere baş boyun kanserlerinde sigaranın etkisi oldukça fazladır.

Sigara baş ve boyun kanserlerine yakalanmada risk faktörü en yüksek faktör olarak yerini en sağlam biçimde almıştır. Baş ve boyun kanseri türlerinden en fazla görülen kanser türü gırtlak kanseridir. Baş ve boyun bölgesi kanserlerinin belirtileri ise şunlardır: dudakta, ciltte ve ağız içerisinde uzun süre iyileşmeyen yaralarda, ağızdan kan gelmesi gibi durumlarda görülebilir. Baş ve boyun kanserinin türüne göre kanserin belirtileri de oldukça değişkenlik göstermektedir. Baş ve boyun kanser türleri önceki zamanlar göre görülme oranı oldukça artmıştır.